VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is bedoeld om u veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen. In feite is VCA veel meer dan een checklist. Het is een veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.
VCA certificatieniveaus
VCA kent drie certificatieniveaus, VCA*, VCA** en VCA-Petrochemie. VCA* houdt zich voornamelijk bezig met de beheersing van veiligheids-, gezondheids- en milieuactiviteiten op de werkvloer. VCA** is als VCA*, maar houdt zich daarnaast ook bezig met beleid, structuur en planvorming op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. VCA-Petrochemie is gelijk aan VCA** met een aantal bijkomende eisen. Naast VCA bestaat ook VCU, de VGM-Checklist Uitzendorganisaties ten behoeve van de inzet van uitzendkrachten bij VCA-gecertificeerde bedrijven.
Voor werknemers binnen een VCA-gecertificeerd bedrijf gelden eisen ten aanzien van opleidingen. Operationele medewerkers, zonder leidinggevende rol, dienen te beschikken over het certificaat VCA Basis (B-VCA). Het gaat het om vaste én tijdelijke medewerkers, inclusief zzp’ers en stagiairs. Operationele leidinggevenden moeten het certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben. Voor intercedenten en leidinggevenden bij uitzendbureau is er het certificaat Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU (VIL-VCU).
Uw VCA-certificaat
Verstappen VGM Advies kan u ondersteunen bij het behalen en behouden van een VCA-certificaat en het opleiden van de medewerkers.
Neem contact op met Verstappen VGM Advies